Essi otteli pronssille Finnish Judo Openissa

5.11.2022

Pihla-Maria, Riina ja Essi palkintojenjaossa.
Pihla-Maria, Riina ja Essi palkintojenjaossa.

Koronan varjo näkyy vielä jonkin verran judokisoissa ja se jouduttiin valitettavasti kokemaan Turussa Finnish Judo Openissa. Suomesta ja lähialueen muistakaan maista ei valitettavasti löydy tällä hetkellä kisaan yhtään alle 18 vuotiasta alle 52 kiloista tyttöä. No sen ei pidä antaa häiritä vaan Iisalmen Judoseuran Essi Lappeteläinen lähti hakemaan vastusta isommista ja vanhemmista. 

Suurin osa otteluista tällä kertaa siis sarjassa U18-57. Heti avausottelussa vastaan asettui kivenkova sarjan hallitseva Suomen mestari Riina Myllylä Helsingin Chikarasta. Hyvästä haastamisesta huolimatta ja mattojudon lennokkuudesta huolimatta, vastus oli tällä kertaa liian suuri ja Essi joutui taipumaan.  

Vaikka tällä kerralla kaikki vastustajat tunnettiinkin, toisessa ottelussa vastaan käveli ehkä kaikista tutuin eli Lempäälän Syokonkanin Milla Vainiola. Ottelu eteni vahvasti Essin ehdoilla alusta loppuun ja päättyi ehkä vähemmän yllättävästi alusta asti rakennettuun mattotilanteeseen, jonka lopputuloksena sidontaippon. 

Kolmannessa ottelussa nähtiin hieman poikkeuksellisia tapahtumia. Varsin tasaväkinen ottelu oli painoerosta huolimatta ihan mukavasti Essin hallinnassa, mutta reilun kolmen minuutin ottelun jälkeen vastustaja teki vahingossa kielletyn sisäjalan pyyhkäisyn. Tekniikka on kielletty, koska sillä ei ole mahdollista heittää vastustajaa selälleen pisteiden saamiseksi ja samalla se on erittäin vaarallinen heitettävän henkilön lonkalle. Tässä tapauksessa kyse oli enemmänkin jalkojen sotkeutumisesta, mutta sääntö on sääntö ja Essi julistettiin voittajaksi vastustajan hylkäämisen johdosta. Edelleen sääntökirjan mukaisesti vastustajaa vahingoittavan kielletyn tekniikan tekijän kaikki ottelut mitätöidään, jolloin pöytäkirjasta voitto pyyhkiytyi pois. 

Neljännessä ottelussa vastaan asettui Rovaniemen Koyaman varsin tuttu vastustaja Pihla-Maria Seikkula, joka on sarjan SM hopeamitalisti. Kaksikko kohtaa kuitenkin usein Essin otellessa isompien sarjassa ja ottelut ovat järjestäen tasaväkistä viihdyttävää judoa. Tällä kertaa Pihla vei pelin kohtuullisen nopeasti kahdella erillisellä heittosuorituksella. Essin kommenttina ottelu oli häneltä huono, valmentaja korjaa sen verran, että vastustaja oli hyvä. Pihla on kovassa kunnossa. 

Sarjan viimeinen ottelu väännettiin Mikkelin Judon Lumia Wallenia vastaan. Ottelu kului alusta loppuun Essin hallinnassa ja päättyi heitto-sidonta yhdistelmään, jota Essi oli vielä muuttamassa lukoksi. Sillä ei ole väliä, miten voittaa, kaikki pisteet lasketaan. Tästä ottelusta siis tyylipuhdas voitto Essille. 

Lopputuloksena sarjasta 2 voittoa, 2 tappiota ja yksi hylkäämisen takia mitätöity ottelu. Pistelaskennan jälkeen tällä suorituksella irtosi FJO:n 3. sija eli paikka pronssipallille. 

Jottei urakointia olisi liian vähän, Essi otteli vielä myös vanhempien sarjassa. Siellä kun sattui olemaan saman kokoinen kilpailija. Tässä tapauksessa vastus oli sitten jo erittäin kovaa, kun vastaan asteli Puolan Karolina Siennicka, jolta löytyy mm. turnausvoitto  Euroopan tasolta. Kahden ottelijan sarjassa otellaan paras kolmesta menetelmällä eli sarjavoitto kuitataan kahdella otteluvoitolla. Ensimmäisen ottelun Essi hävisi varsin selvästi kokeneemmalle vastustajalleen. Toiseen otteluun löytyi myös niitä omia aseita. Essi haastoi Karolinan matossa erittäin aktiivisella työskentelyllä, mutta pystyssä pyyhkäisy tuli ja vei. Sarjavoitto Karolinalle, Essin kaulaan hopeamitali. 

Seuraavana judorintamalla on tiedossa Iisalmen Judoseuran oma Genelec-turnaus 12.11. Sen jälkeen kisavastustajia lähdetään hakemaan Tartosta.