Essille kaksi sarjavoittoa Kaimu Keerakista Tartosta

22.11.2022

B-tyttöjen podium
B-tyttöjen podium
Kisahalli
Kisahalli
Essi ja Olivia
Essi ja Olivia

Essi Lappeteläinen otteli Tartossa järjestetyssä kansainvälisessä Kaimu Keerak muistoturnauksessa kahteen sarjavoittoon. Kilpailuun osallistui kokonaisuudessaan yli 500 judokaa, joten tällä kertaa myös Essin omaan paino- ja ikäluokkaan oli osallistujia. Viron sarjajärjestelmä poikkeaa hieman Suomen vastaavasta ja siellä Essin oikeat ikäluokat ovat sekä A- että B-sarjoissa. 

Ensimmäisestä ottelusta lähtien oli selvää, että kisapäivänä oli hyvä meno päällä. Onnistumisia tuli niin pystyssä kuin matossa ja Essi hallitsi kaikkia otteluita vakuuttavasti. A-tyttöjen sarjassa (alle 18-vuotiaat) kukistuivat virolaiset Miriam Martin ja Maria Kortsagia. Ensimmäinen kahdella heittosuorituksella, joiden jälkeen Essi ehti vielä lukottaa vastustajansa ennen tuloksen julkistamista ja toisen ottelun takuuvarmalla käsilukolla ensimmäisestä mattotilanteesta. 

B-tyttöjen sarjassa (alle 16-vuotiaat) viron säännöillä lukottaminen on kiellettyä, joten Essin paras ase oli jo heti alkuun poistettu käytöstä. Sen ei kuitenkaan pidä antaa häiritä vaan töihin latvialaista Delija Lavrovaa vastaan lähdettiin asiaan kuuluvalla ryminällä. Heti ensimmäisestä aloituksesta tempaistiin waza-ari hienolla sumi-gaeshilla. Sen jälkeen joutui vääntämään hetken pidempään. Paikkoja kyllä oli, mutta pistesuoritukset jäivät saamatta, vaikka niitä välissä videoltakin tarkisteltiin. Lopulta aukesi paikka kuristukselle ja voitto sarjan ensimmäisestä ottelusta. 

Sarjan toisessa ottelussa nähtiin pientä tuomarisekoilua, kun Essille julistettiin useampikin sidonta samassa tilanteessa, mutta lähes yhtä nopeasti ne katkottiin hieman kyseenalaisin perustein. Lopulta vastustajana ollut Viron Simona Martin ajautui huonon kulmatilanteen kautta Essin tukevaan otteeseen ja lensi hienolla uchimatalla tatamiin. 

Finaaliottelussa vastaan asteli tuttu Porvoon Shirokawan Olivia Kärnä. Olivia oli edellisen Rovaniemen kisakohtaamisen jälkeen selkeästi harjoitellut revanssia varten ja ote aiheutti Essille hieman päänvaivaa ottelun alussa. Ottelu jatkui pisteettömänä pari minuuttia kunnes Essi sai vietyä Olivian mattoon sumi-gaeshilla, joka ei kuitenkaan pisteisiin riittänyt. Siitä kuitenkin oli hyvä jatkaa sidontaan, jolla tuli voitto ottelusta ja sitä kautta koko sarjasta. 

Virosta tuomisina siis 2 sarjavoittoa Suomeen ja Iisalmeen. Ottelut on nähtävissä kokonaisuudessaan seuran Instagramissa, jos haluaa työskentelyä käydä katsomassa. Kausi jatkuu vielä harjoittelulla ja viimeinen kisa ennen joulua Essille on Baltic Sea Championship 5.12.2022. 

Juhani Sammallahti